21/4/07

Notícies o morbo?

Veient les notícies de dijous i divendres em pregunto fins a quin punt prima el morbo als sumaris per sobre dels criteris periodístics.

Dilluns totes les televisions es van fer ressò de la matança de Virginia. És normal, una desgracia es mereix ser portada arreu del món, si més no com a homenatge de les víctimes. Però a mesura que la setmana passa, cal que qualsevol novetat sigui "digna" d'ocupar el privilegi del sumari? Hi ha televions, que són popularment conegudes per les seves amplies seccions de successos, que així ho van creure. Altres, com TV3, va decidir que les novetats del dia havien de prevaler a les novetats d'una notícia de dies enrere. Cadascú deu tenir els seus criteris per cridar l'atenció del seu propi públic

Un altre dubte que se'm planteja és si hi ha morts que tenen més valor que altres. Una matança als EUA serà sempre portada a tots els mitjans internacionals. En canvi, morts a Iraq, a Israel o a qualsevol país del tercer món, ja és una altra cosa...No hauríem de menysprear cap víctima.

Finalment en aquesta petita reflexió, voldria plantejar el que un amic va dir al veure les primeres pàgines dels diaris i les imatges de les televisions el dimarts. Es referia a les fotografies de les víctimes de la massacre de la Politècnica de Virginia. Posem-nos al lloc de les famílies i a ningú ens agradaria veure coses com les que vam veure aquesta setmana!

4 comentarios:

eloy urarte dijo...

És cert que sembla que el morbo prevalgui sobre l'ètica periodística. Però el que hem de reflexionar és el perquè passa aixó. En la meva opinió, la gent té el que vol veure. La gent vol morbo, i els mitjans (com a empresa que són) es dediquen a servir-lo en safata. És molt bonic dir que això no està bé. Però... què passaria si obviesim el factor "morbo", en tant a periodistes? Tindriem la mateixa audiència? Jo, sincerament, crec que ni de bon tros.

Raül Calàbria dijo...

No és una qüestió de morbo, sinó de temps.

No es triga gens a explicar que un descerebrat ha entrat a una universitat i ha cosit a trets la gentada. No es triga gens a explicar que, a Madrid, un altre descerebrat ha matat a cops de puny i a patades la seva parella. Això s'explica i punt.

En canvi, per explicar els morts de l'Iraq, de Palestina, del Congo...Timor, Caixmir, Costa d'Ivori...CAL UNA ESTONETA MÉS, no?
Per entendre-ho s'han de posar a sobre de la taula les cartes de la Història. I als mitjans d'avui en dia, si alguna cosa no hi ha, és temps per reflexionar, informar i formar.

les notícies del morbo són les notícies-express, o les fast-notices.

jordi dijo...

És dur, però segurament els irakians, palestins, israelinas o el que vulguis, no tenen la mateixa consideració que els americans. Penso que en general es té la idea que com els EUA és un país "absolutament" civilitzat, quan passa un fet d'aquest tipus ha de ser portada durant tropocientos dies.
Ves per on, el paradís de la democràcia i del millor way of life possible fa aigües tot venent armes a un supermercat!

un miserable dijo...

Totes les notícies que es publiquen es publiquen segons el mateix criteri. Si li vols dir morbo, doncs morbo.